Keltum bestek; oog voor detail

08-07-2019

Bestek is het sieraad op tafel. Glanzend bestek is niet alleen een lust voor het oog. Als je en jouw tafelgasten Keltum bestek vast pakt voelt het ook nog eens bijzonder. Een Keltum cassette is een waardevol bezit waar je jouw leven lang plezier van zult hebben. Een bezit om te koesteren. Je kunt jouw Keltum cassette zo uitgebreid maken als jezelf wenst, voor een compleet gedekte tafel tijdens ontbijt, lunch en diner.

Geschiedenis Keltum

Keltum is een merk van bv Koninklijke van Kempen & Begeer. De wortels van Van Kempen & Begeer liggen, net als die van haar bestek, in vorige eeuwen.
Zilversmid Johannes Mattheüs van Kempen is de grondlegger van het huidige Koninklijke van Kempen & Begeer. Hij trad in 1789 als meester toe tot het zilvergilde, waarbinnen hij eigenhandig klein zilver en bestek smeedde. De zonen van zilversmid Van Kempen volgden het voorbeeld van hun vader en beoefenden hun ambacht met dezelfde passie.
Vanaf 1841 mocht de onderneming het Koninklijk Wapen voeren. In 1936 werden de eerste verzilverde artikelen onder de merknaam Keltum geproduceerd en vanaf die tijd concentreerde het merk zich meer en meer op de eetcultuur op tafel. De ambachtelijke methode voor het verkrijgen van superieure kwaliteit is in de loop der tijd bewaard gebleven en verder geperfectioneerd. Dat ziet u vandaag de dag nog steeds terug in Keltum bestek.

Geschiedenis Keltum bestek

Oorsprong van bestek

In vroegere tijden was het gebruikelijk je eigen mes en lepel bij je te dragen, gewikkeld in een lap. Het begrip bestek stamt uit die tijd en betekent in die zin besteken, bij elkaar steken. Zo’n lap heette in Frankrijk couvert.
De geschiedenis van bestek op tafel gaat terug tot de middeleeuwen. Voorheen bracht iedereen zijn eigen mes mee. Alleen hooggewaardeerde gasten kregen een mes bij de maaltijd. Een mes werd gewoonlijk gedeeld met ten minste één andere gast, tenzij men een heel hoge rang had of een bekende was van de gastheer.
De lepel evolueerde in de 14e eeuw van hout naar tin en koper en er ontstonden vele varianten voor nagenoeg elk gerecht. De vork met vier tanden, zoals we die nu kennen, ontstond pas veel later. Het duurde tot in de 19e eeuw voordat de vork een vaste plaats op tafel kreeg, omdat men al die tijd gewend was geweest de vingers te gebruiken. De status die bestek vroeger had, heeft het nu nog steeds. Keltum begrijpt die waarde en heeft het vervaardigen van bestek tot kunst verheven.

Materiaalsoorten bestek

Voor bestek met de fijnste details zijn de beste materialen nodig. Keltum gebruikt daarom hoogwaardig edelstaal en zilver van het zuiverste gehalte.

Keltum edelstaal bestek

Keltum edelstaal bestek worden gemaakt uit 18/10 edelstaal; een hoogwaardige legering van nikkel en chroom. Voor roestvast, vlekvrij bestek. De meslemmetten bestaan uit speciaal messenstaal. Dit staat niet alleen garant voor scherpe snijranden, maar zorgt er ook voor dat het mes makkelijk te slijpen is.

Keltum verzilverd bestek

Al het Keltum verzilverd bestek en diendelen zijn zwaar verzilverd volgens de hoge kwaliteitsnorm basis 100. Dit houdt in dat voor de verzilvering van 12 lepels en 12 vorken 100 gram zilver wordt gebruikt. Met hoogwaardige materialen smeedt Keltum bestek tot in perfectie. Als sieraad op tafel, voor jarenlang gebruik.

Keltum Haags Lofje

Keltum Haags Lofje is het topstuk uit de collectie van Keltum. Vaderlandse historie gevat in een koninklijk couvert. Verfijnd met klassieke rondingen in de vork- en lepelstelen en een elegant gelaagde brug in het mes. Een bekroning van je gedekte tafel.

Keltum Haags Lofje bestek

Haags Lofje verbeeldt als geen ander bestek de rijke traditie van Keltum. Het model is gebaseerd op het oorspronkelijke en origineel Nederlands ontwerp en is het oudste model in de collectie. Niet voor niets heeft dit ontwerp moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Haags Lofje is niet alleen van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Haar klassieke vorm is oogverblindend en maakt ook nu nog elke gedekte tafel exclusief.
Vormen, slijpen, polijsten. De puurheid en precisie waarmee vaklieden Haags Lofje vormgeven zijn al jarenlang van hoog niveau. Doorgegeven van generatie op generatie. Van vakman tot vakman. Ook bij jou in de familie zal Haags Lofje van generatie op generatie haar fijne kwaliteit behouden. Met recht een familiestuk. De klassieker onder de klassiekers. Geheel uit hoogwaardig edelstaal of bekroond met een zware verzilvering; Keltum Haags Lofje is klasse op tafel.

Bekijk hier de collecties:
Keltum Haag Lofje edelstaal
Keltum Haags Lofje verzilverd