Klantenservice
Veilig achteraf betalen tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending vanaf €49,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen tot 30 dagen na aankoop

Wijnkaraffen

Nieuwste producten:

20 producten:

Wijnkaraffen

Een wijnkaraf is een elegante en functionele sierfles die vaak wordt gebruikt om wijn te serveren en te decanteren. Het is een veelzijdig hulpmiddel dat niet alleen de smaak en het aroma van de wijn verbetert, maar ook een visueel aantrekkelijke manier biedt om de wijn te presenteren. Een goede wijnkaraf is gemaakt van hoogwaardig glas en heeft een ruime inhoud, zodat de wijn goed kan ademen en eventuele sedimenten kunnen bezinken. Het is een onmisbaar item voor wijnliefhebbers en een mooie toevoeging aan elke tafelsetting.

Navigeer gemakkelijk naar het gewenste onderwerp:

Wat is een wijnkaraf?

Een wijnkaraf wordt ook wel een sierfles genoemd door zijn mooie vormen. De wijnkaraf is een mooie toevoeging is op de tafel met een etentje. Naast dat het een plaatje is om naar te kijken heeft het ook nog eens functioneel. Met een wijnkaraf kun je decanteren en de wijn overschenken. Wanneer deze wijnkaraf op tafel staat hoef je ook niet heen en weer te lopen om je glas weer in te schenken. Zo is de wijn ook altijd binnen handbereik. Als je van lang natafelen houdt zijn de grote wijnkaraffen echt van voor jou. De luxe wijnkaraffen zijn er in veel vormen, maar ze hebben altijd een brede buik. Hierdoor komt een groot deel van de wijn in aanraking met zuurstof.

Waarom wijn in een karaf?

In de wijnkaraf hoort natuurlijk wijn, maar waarom is er zo’n bijzondere karaf voor wijn?. Er zijn voor meerdere dranken speciale karaffen beschikbaar. Dit heeft allemaal zijn eigen aanleiding. Om erachter te komen waarom de karaffen van de wijn er zo speciaal uitzien heeft meerdere redenen. Deze staan hieronder beschreven.

 • Verwijderen van sediment: Oudere wijnen kunnen sediment bevatten dat zich in de fles heeft gevormd. Door de wijn voorzichtig in een karaf te schenken, kan het sediment van de wijn worden gescheiden en blijft alleen de heldere, vloeibare wijn over.
 • Beluchten van de wijn: Jonge wijnen kunnen nogal gesloten of strak smaken als ze net uit de fles komen. Door de wijn in een karaf te schenken, kan deze worden belucht, waardoor de aroma's en smaken zich beter kunnen ontwikkelen en de wijn zachter en toegankelijker wordt.
 • Verwijderen van onaangename geuren: Soms kan een wijn uit de fles een lichte geur hebben die niet noodzakelijk wenselijk is. Door de wijn in een karaf te schenken en deze bloot te stellen aan zuurstof, kan deze ongewenste geur worden verwijderd.
 • Temperatuurbeheersing: Wijnkaraffen zijn er in verschillende vormen en maten, waardoor ze ook kunnen worden gebruikt om de temperatuur van de wijn te beheersen. Bijvoorbeeld, een lange, slanke karaf kan helpen om een witte wijn gekoeld te houden tijdens het diner, terwijl een brede, bolvormige karaf kan helpen om een rode wijn op kamertemperatuur te houden.

wijnkaraf

Hoe lang blijft wijn goed in een karaf?

De duur waarin wijn goed blijft in een karaf hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de wijn, de omgevingstemperatuur en de blootstelling aan zuurstof. Over het algemeen wordt aangeraden om de wijn niet langer dan 24 uur in de karaf te bewaren, omdat na deze periode de smaak en het aroma van de wijn kunnen veranderen. Het is ook belangrijk om de wijn op een koele en donkere plaats te bewaren en de karaf af te dekken om blootstelling aan licht en zuurstof te beperken. Als de wijn na 24 uur niet wordt gedronken, is het beter om deze over te gieten in een fles met een goede afsluiting en deze in de koelkast te bewaren. Zo blijft de wijn langer goed en behoudt deze zijn smaak en aroma's.

Wat is het verschil tussen decanteren en karafferen?

Decanteren en karafferen zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze hebben een subtiel verschil in betekenis. Beide termen hebben te maken met het overschenken van wijn van de fles naar de karaf, maar ze hebben verschillende doelen en methoden. Decanteren is het proces waarbij wijn wordt over gegoten van de fles naar een karaf of decanteerkaraf om de wijn te scheiden van eventuele sedimenten en bezinksel die zich in de fles hebben gevormd. Dit gebeurt vaak bij oudere wijnen, waarbij het bezinksel in de fles kan zorgen voor een bittere smaak en een korrelige textuur in de mond. Door de wijn voorzichtig over te gieten in een decanteerkaraf, kan het bezinksel worden verwijderd en kan de wijn op een mooie manier worden gepresenteerd. Karafferen, daarentegen, heeft meer te maken met het beluchten en op temperatuur brengen van de wijn. Dit wordt vaak gedaan met jongere wijnen die nog stevig en tanninerijk zijn. Door de wijn in een karaf te schenken, kan er meer zuurstof bij de wijn komen, waardoor de smaken en aroma's zich beter kunnen ontwikkelen en de tannines wat zachter kunnen worden. Hierdoor wordt de wijn wat soepeler en aangenamer om te drinken.

Hoe maak je een wijnkaraf schoon?

Na een lange avond dineren met de wijnkaraf op tafel zal deze ook weer schoongemaakt moeten worden. Om een wijnkaraf schoon te maken heb je geen lastige instructies nodig. Wel moet je het goed schoon houden om de smaak van de wijn niet te beïnvloeden. Ook wil je natuurlijk geen vlekken en vieze geuren in komen. Hierom staat hieronder speciaal voor jou in stappen uitgelegd hoe je een wijnkaraf zo goed mogelijk kunt schoonmaken.

 • Spoel de karaf onmiddellijk na gebruik af met warm water. Laat de karaf niet leeg staan, anders kunnen wijnresten zich hechten aan de wanden en kan het moeilijker worden om deze schoon te maken.
 • Voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe aan de karaf.
 • Gebruik een borstel met zachte haren om de binnenkant van de karaf schoon te maken. Zorg ervoor dat u alle hoeken en gaten bereikt, inclusief de hals en de bodem van de karaf.
 • Spoel de karaf grondig af met warm water om alle zeepresten te verwijderen.
 • Droog de karaf af met een schone doek of laat hem op zijn kop staan zodat hij kan drogen.
 • Als er wijnvlekken of aanslag achterblijven, maak dan een pasta van zuiveringszout en water en breng dit aan op de plekken. Laat het mengsel een paar uur zitten voordat u de karaf opnieuw afspoelt en afdroogt.

Waar wordt een karaf van gemaakt?

Karaffen zijn er in verschillende materialen en ontwerpen, maar een van de meest voorkomende materialen is glas. Glas is een populair materiaal voor karaffen vanwege de transparantie en de mogelijkheid om de kleur van de wijn of drank goed te zien. Bovendien kan glas gemakkelijk worden gevormd in verschillende vormen en maten. Kristalglas daarentegen is een speciaal type glas, ze worden dan ook vaak gezien als luxueus en elegant vanwege hun helderheid en glans. Glas en kristalglas karaffen zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en stijlen, van klassiek tot modern en minimalistisch. De vorm van de karaf kan ook invloed hebben op de smaak en het aroma van de wijn, omdat het de zuurstofblootstelling kan beïnvloeden en de wijn kan helpen ademen.

wijnkaraf

Merken van de wijnkaraffen

Schott Zwiesel en Riedel zijn beide gespecialiseerd in producten op het gebied van wijn. Beide merken staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit en vakmanschap, en hebben een ruim aanbod aan verschillende karaffen voor het decanteren en serveren van wijn. Schott Zwiesel staat bekend om hun kristalglas. De karaffen van Schott Zwiesel hebben strakke en moderne ontwerpen, waardoor ze perfect zijn voor een eigentijdse inrichting. Schott Zwiesel heeft karaffen voor zowel rode als witte wijn, en voor verschillende prijsklassen. Riedel staat bekend om hun expertise in het ontwerpen van wijnglazen en karaffen die de aroma's en smaken van de wijn optimaal tot hun recht laten komen. Hun karaffen zijn vaak specifiek ontworpen voor een bepaalde wijnsoort, zoals Bordeaux, Syrah of Chardonnay. De karaffen van Riedel hebben vaak een elegante uitstraling en zijn gemaakt van hoogwaardig kristalglas.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wijnkaraf?

Een wijnkaraf kopen is een mooie aanvulling op je tafel collectie. Toch is kan het lastig zijn om zo’n karaf aan te schaffen. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten. Zo kun je de perfecte wijnkaraf vinden! Waar je op kunt letten staat hieronder beschreven.

 • Materiaal: Wijnkaraffen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder glas, kristal en loodkristal. Kies een materiaal dat past bij jouw smaak en budget.
 • Grootte: De grootte van de karaf is ook belangrijk. Zorg ervoor dat de karaf groot genoeg is om de hele fles wijn te bevatten en nog wat ruimte over te laten om de wijn te laten ademen.
 • Vorm: De vorm van de karaf is ook van belang. Kies een karaf met een brede bodem en een smalle hals, dit zorgt voor een betere beluchting van de wijn.
 • Reiniging: Zorg ervoor dat de karaf makkelijk schoon te maken is. Kies een karaf met een brede opening zodat je er goed bij kunt met een borstel om deze schoon te maken.
 • Prijs: Wijnkaraffen zijn er in verschillende prijsklassen. Bedenk van tevoren wat je wilt uitgeven en ga op zoek naar een karaf die binnen jouw budget past.

Een wijnkaraf kopen?

Ben jij overtuigd geraakt om een wijnkaraf aan te schaffen? In ons ruime aanbod is genoeg keus! Mooie vormen, verschillende prijsklassen en meerdere soorten materiaal. Het is aan jou om je favoriete wijnkaraf uit te vinden. Wil je zo snel mogelijk een wijnkaraf op tafel? Na je bestelling gaan wij gelijk voor je aan de slag! De wijnkaraf zal dan snel bij jou thuis zijn. Ben je benieuwd naar meer van dit soort karaffen of heb je liever een kan? Neem dan een kijkje bij de volgende categorieën: karaffen, schenkkannen, drankdispensers, beugelflessen en whiskey karaffen.

Terug naar boven
Woldring | Reviews: 9.3/10 - 3.630 reviews
Jouw cookievoorkeuren

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, die noodzakelijk zijn voor de technische werking van de website en altijd zijn ingesteld. Andere cookies, die bedoeld zijn om het gemak van het gebruik van deze website te vergroten, voor directe reclamedoeleinden of om de interactie met andere websites en sociale netwerken te vereenvoudigen, worden alleen geplaatst met uw toestemming.