Klantenservice
Veilig achteraf betalen tot 30 dagen na aankoop
Gratis verzending vanaf €99,-
Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen tot 30 dagen na aankoop

Wit, witter witst: de tijdloze elegantie van porselein

Vanaf het eerste moment dat Nederlandse kooplieden in China kennismaakten met porselein waren ze enorm onder de indruk van de indringend witte glans. Al gauw werden de eerste pogingen gedaan om dit materiaal na te maken, want zelf produceren was veel goedkoper dan inkopen en verschepen.  Hierdoor ontstond de bijzondere traditie van het Delfts blauw waarmee Nederland eeuwen later beroemd is geworden.

In de 17e eeuw slaagde een Duitse graaf er voor het eerst in om de geheime formule van het Chinese probleem te ontrafelen en begon men in Weesp met de eerste thee- en koffieserviezen. Ook nu nog is porselein een van de meest geliefde materialen voor elegant servies. Wat verklaart nu de charme van deze bijzonder stevige vorm van aardewerk die al het andere aardewerk in de schaduw stelt? Wij gaan op zoek naar een antwoord en kijken daarbij zowel naar het productieproces als naar de bijzondere materiële eigenschappen van porselein.

Het productieproces

Om hoogwaardig porselein te maken zijn er minstens vier belangrijke grondstoffen nodig: klei, kaolien (een witte kleisoort), kwarts en veldspaat. De basis voor een hoogwaardig porseleinen servies wordt gelegd door de klei te vermengen met kaolien, kwarts en veldspaat. Dit mengsel wordt in de gewenste vorm gekneed en voor de eerste keer gebakken op een temperatuur van circa 900 graden Celsius.

Tijdens dit proces openenen zich de poriën van de klei, zodat deze gevuld worden met het veldspaat dat onder de hoge temperatuur gesmolten is. Zo ontstaat het eerste tussenproduct: het biscuit. Vervolgens wordt op het biscuit een laag glazuur aangebracht en in de oven op 1400 graden uitgehard. Het eindproduct is een stevig wit servies met een luxe doorschijnende glans. 

Materiële eigenschappen 

Het meest in het oog springende kenmerk van porselein is de elegante witte glans, maar het materiaal heeft ook andere belangrijke eigenschappen. Porselein heeft namelijk een bijzonder lage porositeit. Dat betekent dat vocht geen kans krijgt het oppervlak binnen te dringen.

Daarnaast is het materiaal steviger dan aardewerk, ondanks het feit dat het dunner is. Als het porselein desondanks toch gaat chippen, blijft het geheel wit. Wanneer er bij klei een hoekje afbreekt wordt de donkerdere onderlaag direct zichtbaar. Last but not least, porselein is flink lichter dan aardewerk. 

Porselein: varianten en merken

Hoewel de basisreceptuur van porselein eeuwenlang hetzelfde is gebleven, heeft het materiaal de laatste decennia een ontwikkeling doorgemaakt. Men heeft namelijk ontdekt dat het porselein door de toevoeging van gemalen beenderen nog witter en steviger wordt.

Hiermee is de basis gelegd voor het Bone China servies, dat inmiddels veelvuldig wordt toegepast in het topservies van Arzberg, Maxwell & Williams en Yong.            

Woldring | Reviews: 9.3/10 - 3.630 reviews