De juiste wijn in het juiste wijnglas!

20-09-2016


Er zijn glazen voor witte wijn, rode wijn, rosé, mousserende wijnen, enzovoort. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een wijnglas en waarom? Wij zetten de meest gebruikelijke wijnglazen voor u op een rijtje.

Praten over de functie van wijnglazen is eigenlijk praten over het ervaren van smaak. Het ervaren van smaak is een samenspel van de zintuigen: de tong om het onderscheid tussen zout, zoet, zuur en bitter te kunnen proeven, de neus om het bouquet (de geur) te kunnen waarnemen en de ogen om de kleur en textuur goed te kunnen bepalen.

De vorm van een wijnglas en de helderheid van het glas zijn in elk geval essentieel om de zintuigen zo optimaal mogelijk hun werk te laten doen. Door wijn in een verkeerd glas te schenken, kan het karakter van wijn zeer nadelig worden beïnvloed.

Bordeaux

Wijnen uit de streek rondom Bordeaux zijn te herkennen doordat ze krachtig en gesloten zijn. Deze wijnen hebben dan ook een volumineuze en langere, iets taps toelopende kelk nodig. De aroma’s leggen zodoende een langere weg naar boven af en ontwikkelen zich optimaal voordat ze in de mond belanden. Tegelijkertijd wordt de wrange smaak van tannine – tannine is een looistof die in de pit en schil van de druif voorkomt- geneutraliseerd.

Water

Naast wijn hoort ook altijd een waterglas op tafel. De vorm van het glas is minder van belang dan bij wijn. Maar welk waterglas er ook wordt gekozen; zorg wel dat het goed aansluit bij de andere wijnglazen en dus geen dissonant op tafel is.

Sekt

Een sektglas wordt  vaak verward met het champagneglas. Het drinken van mousserende wijnen zoals prosecco of sekt draait voornamelijk om de frisse smaak. Daar hoort een lang en smal glas bij. De hoogte van het glas is van belang om de ‘bubbels’ te kunnen zien.

Champagne

Anders dan een glas voor sekt, is een glas voor champagne iets breder, ook aan de mond. Champagnes hebben namelijk, complexere aroma’s en om hiervan vol te kunnen genieten, moet champagne meer ruimte in het glas krijgen.  Bij sommige merken zitten onderin het champagneglas zogenaamde ‘ mousseerpunten’ . Door een reactie met het kalk in het glas blijft de champagne mousseren.

Rosé

Tegenwoordig wordt weer volop rosé geschonken. De zoete afdronk van een wijn zoals rosé of dessertwijn komt het beste tot zijn recht in dit glas. De mondopening is licht naar buiten gebogen. Hierdoor komt de wijn niet alleen op de voorkant, het midden en de achterkant van de tong terecht., maar ook aan de zijkanten. Hierdoor worden ook de zuurtonen meegenomen en wordt de wijn in balans gebracht.

Witte wijn

Glazen voor witte wijnen zijn meestal minder groot en minder volumineus dan glazen voor rode wijn. De opening van het glas is smal en taps toelopend. Daardoor vervliegen de aroma’s niet zo snel en blijft de balans tussen de zoete vrucht en de zuren in evenwicht. De aroma’s in een riesling bijvoorbeeld, zijn licht en moeten geconcentreerd worden in een kleiner glas om zo mooi tot recht te kunnen komen. Er zijn overigens ook witte wijnen die juist wat meer ruimte nodig hebben, zoals kruidige viogniers of volle, witte bordeaux.

Rode wijn

Een rode wijnglas heeft een brede kelk, die naar boven licht taps toeloopt. De wijn vloeit geconcentreerd voorop de tong.

Bourgogne

Een pinot noir of bijvoorbeeld een gamay heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof in zich op te kunnen nemen. De tulpvormige, ronde kelk van het bourgogneglas is vrij breed en volumineus, waardoor de geur en de fruitige smaak zich volledig kunnen ontplooien.

Klik hier voor een overzicht van onze wijnglazen: Schott Zwiesel of Zwiesel 1872.